Jaki blat do kuchni wybrać?

Wybór blatu do kuchni to decyzja, która w sposób bezpośredni wpływa na funkcjonalność oraz stylistykę przestrzeni. Dlatego wybierając blat kuchenny warto sięgnąć po rozwiązanie, które pozwoli nam na harmonijne połączenie walorów użytkowych z estetycznymi, a jednocześnie będzie przyjazne dla naszej kieszeni. Dużą popularnością wśród inwestorów cieszą się blaty kamienne, jednak ich wybór – poza wysoką ceną – niesie za sobą kilka dodatkowych problemów:

    • blaty kamienne są bardzo ciężkie, dlatego wymagają dodatkowego wzmocnienia korpusów szafek, na których mają być osadzone; to zwiększa koszty realizacji zabudowy meblowej;
    • blaty kamienne wymagają regularnej konserwacji oraz odpowiedniego czyszczenia, w przeciwnym razie na ich powierzchni mogą się tworzyć trudne do usunięcia zanieczyszczenia i nieestetyczne plamy;
    • kamień naturalny nie pozwala na uzyskiwanie bezspoinowych połączeń, dlatego ich estetyka jest silnie związana z kształtem blatu – im prostszy, tym lepiej się prezentuje.

Alternatywą dla kamienia naturalnego jest konglomerat. Konglomerat to tworzywo powstające na bazie naturalnego surowca i żywicy poliestrowej. Taki skład decyduje o tym, że konglomerat jest materiałem półkamiennym. W budowie przypomina spieki kwarcowe, jednak o dużo większej granulacji. To popularny materiał do produkcji parapetów, blatów kuchennych i łazienkowych, a także stołowych.

Blat kuchenny z konglomeratu zalety i wady

Podstawową zaletą konglomeratu jest możliwość uzyskania estetyki kamienia naturalnego, przy zachowaniu standardowej wagi blatu. W ten sposób unikamy konieczności wzmacniania konstrukcji szafek podblatowych i ograniczamy koszty realizacji zabudowy meblowej. Z drugiej strony konglomerat pozwala na łączenie ze sobą kolejnych elementów bez uwidaczniania spoiny. To daje praktycznie nieograniczone możliwości realizacji projektów wnętrzarskich – od prostych blatów kuchennych, po finezyjne wyspy i wiele innych.

Co jeszcze przemawia za wyborem blatu z konglomeratu?

Zwolennicy kamienia naturalnego wskazują na niską odporność konglomeratu na wysoką temperaturę – bezpośrednio na blacie nie położymy gorącego garnka, bo może to spowodować uszkodzenie powierzchni. W praktyce zdecydowana większość materiałów obecnie wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych nie jest odporna na szkodliwe oddziaływanie wysokiej temperatury. Pod tym względem konglomerat nie stanowi więc żadnego niechlubnego wyjątku. Jednocześnie materiał oferuje wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz możliwość naprawy uszkodzeń poprzez wypełnienie ich żywicą poliestrową w kolorze konglomeratu.

Dodatkowym atutem materiału jest dostępność blatów konglomeratowych w szerokiej gamie kolorów i różnych wykończeniach powierzchni - od połysków i matów, aż po fakturę.